Ja zawsze grałem tak, że:
- złodziej może kraść tylko w swojej kolejce jak nie walczy (tak, wiem że zasady mówią że zawsze z wyjątkiem walki. ale tak jest przejrzyściej

).
- klątwa działa na ciebie niezwłocznie jak ją wylosujesz albo została na ciebie rzucona. To znaczy że np. nie możesz sprzedać przedmiotu za poziom, jeśli miałbyś/miałabyś go odrzucić, tak samo jeśli dotknie kogoś klątwa Oddaj Dwie Karty, to nie może już ich wyłożyć (rasy, klasy) ani w żaden sposób zużyć (np. inne klątwy). Od razu musi oddawać.
Tak a propo to sam mam parę pytań:
- Co się dzieje, jeśli złodziej próbuje ukraść wyłożony na stole przedmiot "Przekantowanie Kości"? Można go wtedy tym samym przedmiotem przekantować? Roboczo przyjąłem, że nie, ale mam wątpliwości.
- Czy Sandały Ochrony mogą obronić przed klątwą "Polska Edycja", którą wyciągnie ktoś inny?
- Znana i lubiana klątwa - "Moherowy Beret" (najlepiej smakuje wraz z Nie-Na-Żartym Plecakiem

) - zawsze OBNIŻA wynik rzutu o 1, czy zawsze go PRZESUWA W NIEKORZYSTNĄ STRONĘ? Pytam, bo niedawno miałem sytuację, że ktoś walczył z Zupełnie Zwykłym Króliczkiem, wyrzucił 6, a potem kłócił się, że Moherowy Beret obniża mu wynik do 5 i królik nadal ma poziom 2. Ja byłem zdania, że Moher działa przeciw tobie, więc w tej sytuacji nawet jakby wyrzucono 5, beret przesunie wynik na 6 i królik będzie podrasowany. Ale nie ja byłem właścicielem gry.

- Jak jest z walką z Wamptirzycami i Żelkowym Golemem? Nie pomagają mi żadne przedmioty dające bonus, leżące przede mną na stole. A co z kartami jednorazowego użytku jak Mikstura Magicznej Rozwałki, Wielkie Balony, albo Rzut Pokurczem?
- Ostatnia sprawa: Jeden gracz rzuca drugiemu klątwę "Przeklęta Rzecz". Kto wybiera, która z rzeczy używanych przez ofiarę jest przeklęta? Roboczo przyjąłem, że ten, kogo klątwa dotknęła. W końcu jeśliby ją wylosował z drzwi, na 100% wybierałby sam.