Pytania i wątpliwości

Forum ogólne poświęcone polskiej edycji gry karcianej MUNCHKIN. Chcesz sie dowiedzieć czym jest MUNCHKIN? Jak się w niego gra? Zajrzyj i podziel się opinią! Zapraszamy:)

Pytania i wątpliwości

Postby jozek » Mon Sep 07, 2009 4:12 pm

W Munchkinie podobno wszelkie spory rozwiązywać należy w dialogu o charakterze kłótliwo-kłótliwym;) Niektóre sprawy pozostają jednak bez odpowiedzi na Munchkinowskiej arenie. Pozwoliłem sobie dla porządku założyć nowy wątek dotyczący wszelkich wątpliwości i pytań o poszczególne karty czy przebieg rozgrywki:)
jozek
K4

Re: Pytania i wątpliwości

Postby jozek » Mon Sep 07, 2009 4:17 pm

I z mojej strony leci już pierwsze pytanko o dwie karty: "Wielki wściekły drób" i "Bólinek". W obu tych przypadkach mowa jest o obrażeniach zadawanych ogniem. W jaki sposób można takowe obrazenia zadać? Czy chodzi tu o zbroję grillową i widelec grilowy;)?
jozek
K4

Postby szelest » Sun Oct 04, 2009 1:21 pm

Co się dzieję, z potworem, który nie zostaje pokonany, a graczowi nie uda się przed nim uciec? A dokładnie co się dzieje z kartą potwora?
szelest
K4

Postby kika » Mon Oct 05, 2009 11:11 am

karta ląduje w stosie odrzuconych kart ? a gracz przyjmuje na siebie bad stuffa ? :idea:
Bądźmy realistami, żądajmy niemożliwego..
kika
K4

Postby szelest » Mon Oct 05, 2009 11:47 am

A gdzieś to w instrukcji jest napisane?
szelest
K4

Postby kusmir » Thu Jan 07, 2010 10:09 am

ja mam pytanie ja działa dokladnie zdolnosc czarodzieja Zauroczenie czy gracz odrzuca całą ręke i bierze wszystkie skarby potwora czy tak jak jest napisane na karcie odrzuca całą ręke i zdobywam jego skarb tak na karcie jest napisane skarb a nie skarby i dlatego sie zastanawiam jaka jest poprawna forma gry :)
kusmir
K4

Postby Maciej Q-workshop » Thu Jan 07, 2010 11:32 am

Czarodzieje to takie chciwe nieroby są. Biorą zawsze wszystkie Skarby ze skarbu Potwora.
Maciej Q-workshop
"Pimp My Dice"

Postby kokos » Sat Jan 09, 2010 8:31 pm

szelest wrote:A gdzieś to w instrukcji jest napisane?

chyba niedokładnie czytałeś instrukcję chłopaku :P

instrukcja, str. 2, paragraf "ucieczka",akapit 5 :>
Jeśli nie uda ci się Uciec, Potwór cię łapie i następuje Marny Koniec, opisany na jego karcie. Efekty bywają różne, od konieczności odrzucenia przedmiotu, przez utratę Poziomów, aż do Śmierci (patrz dalej).

zaś karta potwora po każdej walce (zakończonej obojętnie jakim wynikiem) ląduje na stosie kart odrzuconych ...no chyba, że ktoś ją stamtąd przechwyci inną kartą :> ;) - hmm - to z odrzuceniem karty potwora po walce rzeczywiście najwyraźniej nie jest napisane (a przynajmniej na szybko znaleźć nie mogę bo i nie chce mi się wolno szukać :P) ale umówmy się, że to przynajmniej trochę oczywiste ;)

...w sumie to dopiero zauważyłem, że post był z dawien dawna no ale niech będzie już dla innych wątpiących w tej kwestii :P ;)
kokos
K4

Postby Argon » Mon Feb 08, 2010 4:16 pm

Ja mam pewien problem. Jest mianowicie taka sytuacja: Gramy sobie w munchkina aż jeden z graczy, który jest czarodziejem, losuje smoka plutonowego. Poziom w raz z bonusami miał 12 czyli nie jest w stanie z nim wygrać, a nikt nie chce mu pomóc. Widzę że szykuje się do zauroczenia smoka (i zgarnięcia 5 skarbów) więc szybko rzucam kartę gluta (poziom 13) w raz z zabłąkanym potworem oczywiście. Czarodziej i tak zauracza smoka plutonowego, a przed glutem nie udaje mu się uciec. I tu zaczyna się problem, bowiem gracz grający czarodziejem upiera się że może zabrać skarby smoka ponieważ zauroczył go i są już automatycznie jego, a marny koniec gluta (który brzmi strać wszystkie przedmioty dające ci bonus do aktualnej rasy) i tak na niego nie podziała bo nie ma on takich przedmiotów. Jednak w paragrafie: "ucieczka" pisze: Jeśli próbujesz uciekać, nie zdobywasz żadnych skarbów!!!

Wiec co uważacie? Powinien wziąć skarby czy nie?
Argon
K4

Postby kusmir » Mon Feb 08, 2010 9:55 pm

gracz walczacy ze smokiem plutonowym zgarnia wszystkie jego skarby a później musi walczyć glutem poniewaz na karcie czarodzieja jest napisane: "Odrzuc całą rękę żeby zauroczyc jednego Potwora - zanim z nim walczyć odrzuć go. Za tak pokonanego Potwora nie zyskujesz Poziomu ale zdobywasz jego Skarb. Jeśli w walce uczestniczy więcej Potworów z pozostałymi walczysz normalnie." Mam nadzieje że napisałem to w miare jasno :P
kusmir
K4

Postby Argon » Tue Feb 09, 2010 10:15 pm

To czarodziej bierze skarby wciągu walki??? A nie jest tak że skarby bierze się dopiero po CAŁEJ walce? Bo według instrukcji w paragrafie "Fazy Kolejki" najpierw jest walka (faza 1 lub 2) a dopiero później zgarnia się skarby (faza 3).
A wogle to w instrukcji pisze: "Jeśli spotkałeś potwora, lecz uciekłeś , nie dostajesz żadnych Skarbów".
Argon
K4

Postby kusmir » Wed Feb 10, 2010 9:41 pm

Argon wrote:To czarodziej bierze skarby wciągu walki???
Na to wychodzi :) Nie zapominajmy że zasady na kartach zawsze są ważniejsze od zasad w instrukcji.
kusmir
K4

Postby Iroks » Fri Feb 19, 2010 8:50 pm

no właśnie to jest taka pomoc w walce, jeden potwór znika, zostaje drop ale nie ma jak się do niego dostać bo jest walka. najważniejsza zasada, walczysz ze wszystkim, uciekasz przed wszystkim
Iroks
K4

Postby grucha » Mon Apr 12, 2010 5:09 pm

siema, to mój pierwszy post , wiec chciałem się przywitać :P
ostatnio jak graliśmy w Munchkina to mieliśmy takie wątpliwości
1 kumpel walczył, rzuciłem na Niego klątwę -1 poziom,
2 osoba była złodziejem i w tym samym momencie chciała ukraść mi pierścień ochrony (nie wiem czy może w ogóle kraść - bo kraść nie można podczas walki, ale w niektórych źródłach napisane jest, że walczący nie może kraść/być okradzionym, my w tym momencie nie walczyliśmy wiec nie wiem jak to odbierać dokładnie - to pierwsza wątpliwość)
drugą jest to, że nawet jeśli mógłbym być okradzionym, to czy po słowach, że ktoś chce mi ukraść pierścień ochrony [a nawet po wyrzuceniu >4 w trakcie złodziejstwa(??)], mogę na szybko spożytkować pierścień ochrony, bym nie został okradziony? (coś w stylu fast effect w MtG: robię coś ułamek przed tym co Ty chcesz zrobić mi)
wyszło więc tak, że rzuciłem klątwę, chciano mnie ograbić z pierścienia ochrony (który miałby być użyty do zanegowania klątwy rzuconej przed chwilą), by tego uniknąć po słowach, że chcą mnie okraść (przed odrzuceniem karty i rzutem kostką) sam użyłem pierścienia na rzuconej przed chwilą klątwie (żeby nie było, gracz dostał jeszcze kilka bonusów wiec i tak przegrał :P), aby otrzymać przynajmniej kartę wróżkowego pyłku.
Co o tym myślicie?
wiem, że gdy są wątpliwości rozsadza właściciel gry, ale inny punkt mówi o braku rękoczynów - nie wiem czy kolejny raz uda się ich uniknąć :mrgreen:
a to są sytuacje które dość trudno przewidzieć przed grą i ustalić co i jak :)
grucha
K4

Postby kusmir » Mon Apr 12, 2010 8:56 pm

Cała sytuacja powinna wyglądać tak: walczysz z potworem, dostajesz klątwe na twarz możesz ją albo zniwelować przy pomocy pierścionka albo nie; złodziej natomiast nie może nic ci ukraść ponieważ jest walka moze on conajwyzej wbic ci nuż w plecy
kusmir
K4

Postby grucha » Mon Apr 12, 2010 9:47 pm

dzieki za odpowiedz, ale...
nie czytasz uwaznie :P
ja nie walczylem i złodziej tez nie walczyl
grucha
K4

Postby kusmir » Thu Apr 15, 2010 2:59 pm

Po dokładniejszej analizie twojego posta dochodze do wniosku że złodziej nie mógł ci ukraść pierścienia ochrony ponieważ kraść może tylko w trakcie swojej aktywacji.
kusmir
K4

Postby grucha » Sat Apr 17, 2010 2:17 pm

jakiej aktywacji?
w instrukcji napisane jest ze krasc mozna zawsze (tak jak handlowac) oprocz walki w ktorej uczestniczy zlodziej/osoba ktora jest celem kradziezy
grucha
K4

Postby Darrit » Sat Apr 17, 2010 11:53 pm

Ja zawsze grałem tak, że:
- złodziej może kraść tylko w swojej kolejce jak nie walczy (tak, wiem że zasady mówią że zawsze z wyjątkiem walki. ale tak jest przejrzyściej :P).
- klątwa działa na ciebie niezwłocznie jak ją wylosujesz albo została na ciebie rzucona. To znaczy że np. nie możesz sprzedać przedmiotu za poziom, jeśli miałbyś/miałabyś go odrzucić, tak samo jeśli dotknie kogoś klątwa Oddaj Dwie Karty, to nie może już ich wyłożyć (rasy, klasy) ani w żaden sposób zużyć (np. inne klątwy). Od razu musi oddawać.

Tak a propo to sam mam parę pytań:

- Co się dzieje, jeśli złodziej próbuje ukraść wyłożony na stole przedmiot "Przekantowanie Kości"? Można go wtedy tym samym przedmiotem przekantować? Roboczo przyjąłem, że nie, ale mam wątpliwości.
- Czy Sandały Ochrony mogą obronić przed klątwą "Polska Edycja", którą wyciągnie ktoś inny?
- Znana i lubiana klątwa - "Moherowy Beret" (najlepiej smakuje wraz z Nie-Na-Żartym Plecakiem :D) - zawsze OBNIŻA wynik rzutu o 1, czy zawsze go PRZESUWA W NIEKORZYSTNĄ STRONĘ? Pytam, bo niedawno miałem sytuację, że ktoś walczył z Zupełnie Zwykłym Króliczkiem, wyrzucił 6, a potem kłócił się, że Moherowy Beret obniża mu wynik do 5 i królik nadal ma poziom 2. Ja byłem zdania, że Moher działa przeciw tobie, więc w tej sytuacji nawet jakby wyrzucono 5, beret przesunie wynik na 6 i królik będzie podrasowany. Ale nie ja byłem właścicielem gry. :P
- Jak jest z walką z Wamptirzycami i Żelkowym Golemem? Nie pomagają mi żadne przedmioty dające bonus, leżące przede mną na stole. A co z kartami jednorazowego użytku jak Mikstura Magicznej Rozwałki, Wielkie Balony, albo Rzut Pokurczem?
- Ostatnia sprawa: Jeden gracz rzuca drugiemu klątwę "Przeklęta Rzecz". Kto wybiera, która z rzeczy używanych przez ofiarę jest przeklęta? Roboczo przyjąłem, że ten, kogo klątwa dotknęła. W końcu jeśliby ją wylosował z drzwi, na 100% wybierałby sam.
Darrit
K4

Postby grucha » Sun Apr 18, 2010 1:57 am

1) z kumplami ustalilismy tak: zlodziej mowi co bedzie teraz chcial ukrasc - teraz gracz ma do wyboru (jesli jest to karta jednorazowego uzytku) czy chce jej teraz uzyc czy nie - nie mozna uzywac karty po odrzueniu karty z reki przez zlodzieja - wiec tu przekantowanych kosci nie da sie uzyc bo nie mozna przekantowac rzutu przed jego wykonaniem
2) nie mam kart przed soba wiec nie pamietam dokladnie opisu sandalow, ale z tego co pamietam to na Polska Edycje dziala pierscien ochrony tak ze mozna wybrac kto traci poziom a kto nie, wydaje mi sie ze sandaly zadzialaja, ale nie mozna wybierac tak jak przy pierscieniu
3) tak jak na karcie - zawsze -1 (nie zawsze tak jak tutaj jest to niekorzystne) ale nikt nie mowil ze klatwa zawsze jest niekorzystna - np. Krasnoludzki browar, a nawet strac 1 poziom (mozemy rzucic na siebie gdy mamy 5L a wylosujemy potwora ktory nie goni 4L i nizej)
4) wg. mnie to zalezy od tego czy karta jednorazowego uzytku jest przedmiotem (czy ma wartosc/ew. napis 'bezwartosciowe') balony sa przedmiotem, a z tego co pamietam rzut pokurczem juz nie (dodatkowo gdzies na angielskim forum czytalem ze nieraz potiony nie sa uznawane sa przedmioty - ale to chyba zalezy juz od ustalen)
5) zawsze wybiera poszkodowany chyba ze karta mowi co innego
grucha
K4

Postby Darrit » Sun Apr 18, 2010 3:55 pm

Dzięki grucha, to się przyda. :D
Darrit
K4

Return to Forum MUNCHKIN'a